Pálinkafőző, lepárló, alkohol desztilláló
A pálinkafőző, lepárló, alkohol desztilláló használata lehetővé teszi, hogy saját ízlése szerint elkészíthesse kedvenc italait.
Specifikáció
- Kapacitás: 20l
- Fermentáló és kondenzációs tartály méretei: átmérő 300 x 300 mm, illetve átmérő 140 x 280 mm
- Tömeg: 5kg
A saját házi pálinka készítése remek módja annak, hogy a nyár összes illatával és ízével felmelegítsük magunkat egy téli napon. A kifejezés a holland szóból származik, ami tükörfordításban égetett bort jelent, vagyis olyan bort, amelyet az ízek koncentrálása érdekében lepároltak. A pálinkát lényegében bor lepárlásával állítják elő, bármilyen gyümölcs felhasználásával. A gyümölcs erjesztése után lepárlással erős, ízletes szeszes italt nyerünk.
A pálinkát leggyakrabban két kategóriába sorolják: szőlőpálinka és gyümölcspálinka. A szőlőpálinka zúzott szőlő erjesztésével készül. A szőlőpálinkát gyakran tölgyfahordóban érlelik (ezért nem ideális otthoni lepárlásra), hogy enyhítsék a kemény ízt, valamint kihozzák a tölgyből származó aromákat és ízeket.
A másik pálinkafajta, a gyümölcspárlat a leggyakrabban készített. Ide tartozik minden olyan párlat, amelyet nem szőlőből, hanem erjesztett gyümölcsből desztilláltak.
Ha meg is van a saját pálinkafőző felszerelés akkor már csak elő kell készíteni a gyömölcsöket, ha szeretné megtanulni a folyamatot, kövesse az alábbi lépéseket.
A GYÜMÖLCS ELŐKÉSZÍTÉSE
1. LÉPÉS – Válassza ki a gyümölcsöt. A leggyakrabban körte, alma, őszibarack, szilva és szőlő a választott gyümölcs. A szőlőpálinkát azonban tölgyfahordóban kell érlelni, ezért más gyümölcsök jobban megfelelnek az otthoni lepárláshoz. Ha saját bort szeretne készíteni, akkor a gyümölcsöt erjeszteni kell, amit legalább egy hónappal azelőtt el kell kezdenie, hogy a lepárlást elkezdené. Ha azonnal el akarja kezdeni a lepárlást, vásároljon néhány liter gyümölcsbort, és már kezdheti is. A gyümölcsöt akkor kell összegyűjteni, amikor a legérettebb. Egy kis adag pálinka készítéséhez körülbelül 3 liter gyümölcsre lesz szüksége.
2. LÉPÉS – Miután kiválasztotta a gyümölcsöt, mossa meg, és vágja apró szeletekre, eltávolítva a magokat. A héját nem kell eltávolítania.
3. LÉPÉS – Ezután pépesítsd a gyümölcsöt (akár egy krumplinyomó is megteszi) egy üveg vagy kerámia edényben (nem fából vagy fémből). A gyümölcs pépesítése segít felgyorsítani az erjedési folyamatot.
Megjegyzés: Ha bogyós gyümölcsöket használsz, akkor cukrot kell hozzáadnod. A bogyók nem tartalmaznak elég cukrot ahhoz, hogy megfelelően lepárlandó bort készítsenek. Ezt kétféleképpen lehet megkerülni.
1) Bélelje ki az edénye alját cukorral, majd egy réteg bogyós gyümölcsökkel. Folytassa a rétegezést, amíg az összes gyümölcs el nem fogy.
2) Áztassa a bogyókat magas alkoholtartalmú szeszben, ami kivonja az ízeket és aromákat, majd desztillálja egyszer alacsony alkoholtartalom mellett.
4. LÉPÉS – Adjuk hozzá az élesztőt és a vizet. Oldjunk fel 6 teáskanál aktív szárazélesztőt (bármelyik élelmiszerboltban kapható) egy csésze meleg vízben. Adjuk ezt a keveréket a gyümölcshöz. Adjunk hozzá 6 csésze hideg vizet.
5. LÉPÉS – Kezdődjön az erjedési folyamat! Fedje le a keveréket egy tányérral, és hagyja hűvös helyen állni négy hétig, hetente egyszer megkeverve.
6. LÉPÉS – Palackozza le a borát, és tárolja, amíg készen nem áll a lepárlásra.